Dolgu Uygulamaları

Yaşın ilerlemesiyle birlikte derinin temel yapı taşları olan kollajen, elastin ve hyaluronik asit azalır. Deri incelir. Yüz kaslarının yıllar içinde sık kullanımı, güneş ışınları, hava kirliliği ve sigara gibi dış faktörlerinde etkisiyle deride kırışıklıklar giderek artar. Yağ dokusunun azalması, kemik dokuda kayıplar yüzde hacim kaybına yol açar. Yaşla ortaya çıkan bu belirtilerin düzeltilmesi, yüzün gençleştirilmesi ve şekillendirilmesi amacıyla dermal dolgu maddelerinden yararlanılmaktadır.

Dolgu maddesi olarak daha ziyade hyaluronik asit içeren ürünler tercih edilmektedir. Hyaluronik asit vücudumuzda zaten doğal olarak bulunan, su tutarak deriye nem kazandırma özelliğine sahip derinin temel yapı taşlarından biridir. Vücudun aşina olduğu hyaluronik asiti içeren dolguların allerji riski düşüktür; bu sebeple sık tercih edilen dolgu maddeleridir. Berrak, renksiz jel şeklindeki bu ürünler kırışıklıkların düzeltilmesi ve yüzün şekillendirilmesi amacıyla kullanılır.

Dolgu Maddeleri Kullanım Alanları Nelerdir?

Nazolabial olukların (burun kenarlarından dudak köşelerine inen oluklar) doldurulması, marionette çizgilerinin (ağız köşelerinden çeneye uzanan kırışıklıklar) düzeltilmesi, çene üzerindeki yatay kırışıklıkların düzeltilmesi, çenenin hacimlendirilmesi, elmacık kemiklerinin belirginleştirilmesi, kaş çatma ve alın çizgilerinin düzeltilmesinde dolgu maddelerinden yararlanılmaktadır.

Dolgun dudaklara sahip olmak çoğu kişinin hayalidir. Günümüzde hyaluronik asit içeren dolgular kullanılarak 15-20 dakikalık bir işlem sonrası dolgun dudakların elde edilmesi mümkündür. Hyaluronik asit içeren dolgu maddeleri dudak kontürlerinin belirginleştirilmesi, dudakların dolgunlaştırılması, dudak üstü çizgilerinin giderilmesinde başarıyla uygulanabilmektedir.

Yaşın artışıyla göz altlarındaki kollajen, hyaluronik asit gibi derinin temel yapı taşlarının azalmasıyla ve derinin incelmesi sonucu deri altındaki damarların daha da belirginleşmesi neticesinde, göz altları çökük ve mor bir görünüm alır. Yorgunluk, düzensiz beslenme, uykusuzluk gibi faktörlerin etkisiyle bu çökkün ve mor görünüm daha da belirginleşir. Günümüzde 30’lu yaşlardan itibaren kişilerin en sık başvurdukları yakınmaların başında göz altı morlukları gelmektedir. Göz altı morluklarının azaltılıp, göz altlarına canlı ışıltılı bir görünüm kazandırılması amacıyla dolgu maddeleri kullanılabilmektedir. Lokal anestezik krem uygulamasını takiben ağrısız ve konforlu bir biçimde uygulanabilen 15-20 dakikalık bir işlemdir. Göz altlarında damar yapılarının fazla olması, derinin ince olması gibi nedenlerle işlem sonrası morarma riski fazladır. Bu sebeple uygulama iğne aracılığıyla değil; ucu künt bir kanülle gerçekleştirilmekte ve herhangi bir morarma olmadan istenen sonuçlar elde edilebilmektedir.

Dolgu maddeleri kimlere uygulanamaz?

Gebe ve emzirenlerde, uygulama alanında aktif enfeksiyonu olanlarda (dudakta herpes (uçuk) varlığı vb), kanama bozukluğu olanlarda, çoklu ağır allerji öyküsü olanlarda dolgu uygulamasından kaçınılmalıdır.

Dolgu maddeleri nasıl uygulanır?

Dolgu maddeleri hazır enjektabl halde bulunur. İşlem öncesinde dolgu maddesinin uygulanacağı alana lokal anestezik krem sürülerek 15-20 dakika beklenir. Kremin temizlenmesinin ardından iğne enjeksiyonu ya da kanül aracılığıyla işlem uygulanır. Uygulama süresi uygulama alanına göre değişmekle birlikte yaklaşık 20-30 dakika kadardır.

Dolgu uygulaması sonrasında nelere dikkat edilmelidir?

4 saat boyunca makyaj yapılmamalıdır. 1 hafta süresince dolgu maddesi sıcaktan etkilenebileceğinden hamam ve saunaya gidilmemeli, aşırı sıcak uygulamadan kaçınılmalıdır. Aynı gün içinde ağır egzersiz ve alkol alımından kaçınılmalıdır.

Dolgu uygulaması sonrasında etki ne zaman başlar ve ne kadar devam eder?

Dolgu uygulaması sonrasında hemen gözle görünür bir etki sağlanır. Dolgu maddelerinin etki süresi kullanılan ürüne bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Hyaluronik asit içeren dolgularda bu süre 1 yıl kadardır. Dolgu maddesinin etkinliği azaldığında uygulama tekrarlanabilir.

Dolgu uygulaması sonrasında karşılaşılabilecek olası problemler nelerdir?

Uygulama bölgesinde kızarıklık, şişlik ve morarma sıklıkla karşılaşılabilen bir durumdur. 1 hafta içerisinde geriler.

Asimetrik bir görünüm ortaya çıkabilir. Uygulama esnasında ödem oluşması nedeniyle asimetriyi tam olarak değerlendirmek güç olabilir. Ödemin gerilemesiyle  belirgin hale gelen asimetrik görünüm kontrolde giderilebilmektedir.

İşlem sonrasında herpes virus reaktivasyonu (uçuk oluşumu) görülebilir. 5-7 günlük bir tedavi ile düzelir.

Nekroz, dolgu maddesinin damar içine kaçması ya da damar üzerine dolgu maddesinin aşırı basınç yaparak kan akımını etkilemesi sonucunda gelişebilen nadir ama ciddi bir komplikasyondur. Hyaluronidaz enjeksiyonu, sıcak uygulama, nitrogliserinin topikal kullanımı ve aspirin gibi ilaçlarla hızla tedavi edilmeye çalışılır.

 

 

 

1
×
Merhaba,
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?