LAZERLE LEKE TEDAVİSİ

Yaşın ilerlemesi, güneş maruziyeti, doğum kontrolü hapı kullanımı, gebelik, yanlış kozmetik ürünlerin kullanımı gibi çeşitli nedenlerle zamanla yüzde lekeler oluşabilir. Derideki renk pigmenti olan melaninin belli alanlarda yoğunlaşması leke olarak görülür. Lazer tedavisinin hedefi bu melanindir. Lazer ışığı ile çevre normal doku korunurken,  melaninin yoğun olduğu lekeli bölgeler etkilenir. O bölgedeki melanin yoğunluğunun azaltılması amaçlanır. Lazer ışınları özellikle melaninin yoğun olduğu koyu renkli alanları hedef aldığından, çevre normal dokunun zarar görmemesi için kişinin bronzlaşmış olmamasına dikkat edilmelidir.

 

Lazer ile tedavi edilebilen lekeler nelerdir?

Güneş lekeleri (solar lentigo), çiller, kafeola lekeleri, yaşla ortaya çıkan seboreik keratozlar, bazı nevüs (ben) çeşitleri (Ota nevüs, Ito nevüs, Becker nevüs vb.), doğum lekeleri (melazma) gibi çok çeşitli lekeler lazer ışığı ile tedavi edilebilmektedir.

Leke tedavisi amacıyla kliniğimizde kullanılan lazer tipi ve özellikleri nelerdir?

Kliniğimizde Q-Switch lazer kullanılmaktadır. Çok kısa sürede güçlü atışlar yapabilen, 532 nm ve 1064 nm dalga boylarında etkinlik gösteren bir lazer sistemidir. 532 nm dalga boyunda çil, güneş lekesi, kafeola lekesi gibi daha yüzeyel yerleşimli lekeler üzerinde çalışılabilirken; daha derin yerleşimli lekelerde ( Ota nevüs, Becker nevüs vb.) 1064 nm dalga boyunda çalışılır.

Bu lazerin diğer bir özelliği tüm deri tiplerinde güvenle kullanılabilmesidir. Cilt tonunun düzenlenmesi, ince kırışıklıkların tedavisi,  gözeneklerin sıkılaştırılması, akne tedavisi ve dövme silme amacıyla da kullanılabilmektedir.

Lazerle leke tedavisi öncesinde dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Tedaviye başlarken bronzlaşmamış olmak önemlidir. İşlem anestezi gerektirmez. Ağrısız ve konforlu bir uygulamadır.

Lazerle leke tedavisi sonrasında dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Tedavi sonrasında azalan lekelerin artmaması, yeni lekelerin oluşmaması için düzenli bir güneş koruyucu kullanılması önerilmektedir.

Lazerle leke tedavisi kaç seans olarak uygulanır?

Seans sayısı lekenin tipine göre değişmektedir. Yüzeyel yerleşimli çiller, yaşlılık lekeleri genelde tek seansta geçerken; daha derin yerleşimli lekelerde seans sayısı artmaktadır. Derin yerleşimli lekeler tedaviye direnç gösterebilseler de renklerinde büyük oranda açılma sağlanabilmektedir.

 

 

1
×
Merhaba,
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?