AKNE VULGARİS Tedavisi

Akne (sivilce) toplumda sık karşılaşılan dermatolojik problemlerin başında gelir. Sıklıkla ergenlik döneminde görülse de, 25 yaşından sonra da ( erişkin aknesi) ortaya çıkabilmektedir. Her iki cinsiyette de görülebilen akne, erkeklerde daha şiddetli seyretmektedir. Akne vulgaris dönem dönem nükslerle seyreden bir hastalıktır.

Aknenin oluşumunda bazı faktörlerin tetikleyici rol oynayabildiği düşünülmektedir:

-Ailesinde akne öyküsü olanlarda, şikayetler erken yaşlarda başlayıp daha şiddetli seyredebilir.

-Terleme özellikle alın ve gövdedeki aknelerin tetiklenmesinde rol oynar.

-Önceleri beslenmenin akne gelişimi üzerinde rolü olmadığı düşünülse de; son yıllarda süt ve süt ürünlerinin, çikolatanın, yağda kızartılan yiyeceklerin, şekerli gıdaların tetikleyici rol oynadığı düşünülmektedir.

-Yanlış kozmetik ürünlerin kullanımı akne gelişimine yol açabilir.

-Akneli bölgeye ellerini dayayarak baskı yapmak, fırça, sünger gibi cisimlerle tahriş etmek aknenin yayılmasına yol açabilir.

– Özellikle 25 yaşından sonra ortaya çıkan akne varlığında hormonal problemler açısından değerlendirme yapılmalıdır. Hastalar adet düzensizliği, kıllanma ve kilo artışı açısından detaylı olarak değerlendirilmeli; gerekli durumlarda hormon profiline yönelik tetkikleri yapılmalıdır.

Akne yüz dışında sırtta, gövdede, omuzlarda, kol üst kısımlarında da ortaya çıkabilmektedir. Akne değişik şekillerde karşımıza çıkabilmektedir.

* Komedojenik akne: En hafif akne formudur. Siyah noktalar ve beyaz kabarıklıklar şeklinde görülür.

* Papulopüstüler akne: Deriden yüksek kırmızı kabarıklıklar ve ucu iltihaplı lezyonlardır.

* Nodülokistik akne: Aknenin en şiddetli halidir. Deri altında ağrılı sert şişlikler şeklinde görülür. Kalıcı izlerin oluşumuna yol açabilir.

Akne tedavisi hastalığın şiddetine göre belirlenir. Hafif komedojenik aknede genellikle topikal tedaviler ( uygun bir temizleme jeli, su bazlı

nemlendirici, güneş koruyucu krem ve tedavi amacıyla antibiyotikli ve soyucu özellikte kremler) yeterli olur. Aknenin şiddeti arttıkça 2-3 aylık bir süre boyunca oral antibiyotik tedavisi kullanılabilir. Nodülokistik aknede ise A vitamini türevi ilaçlar (oral izotretinoin) kullanılabilir. Bu tedavilerin yanı sıra akne tedavisinde, gözeneklerin sıkılaştırılmasında ve sebum dengesinin düzenlenmesinde Q- switch Nd-YAG lazerle yapılan karbon peeling uygulamasından da yararlanılmaktadır.

Bir Cevap Yazın

1
×
Merhaba,
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?