KONTAKT DERMATİT

EKZEMA

Deri yüzeyinde ortaya çıkan kızarık, sulantılı, yer yer çatlakların eşlik ettiği ve ilerleyen dönemlerde deride kalınlaşma, kepeklenmelerle seyreden klinik tablolara ekzema adı verilir. Kontakt dermatit, atopik dermatit, seboreik dermatit , nörodermatit gibi çeşitli tipleri mevcuttur.

KONTAKT DERMATİT

Deriye temas eden maddelere karşı oluşan bir reaksiyondur. Dış etkenlerin en çok temas ettiği vücut bölgelerinde sıklıkla da ellerde ortaya çıkar. Ellerin sık olarak suyla ve irritan maddelerle ( deterjan, çamaşır suyu, renkli ve kokulu sabunlar, temizlik malzemeleri) teması tetikleyici rol oynar. Ellerini takıntı halinde sürekli yıkayanlarda, ellerini hiç korumadan sık ev işi yapan kadınlarda sıklıkla görülür. Bunun dışında boyacı, ressam, temizlik işçisi gibi irritan maddelerle uğraşan meslek gruplarında da sıklıkla rastlanır.

Şikayetler etkilenen bölgede erken dönemde kızarıklık, şişlik, yer yer içi su dolu kabarcıklar şeklinde görülür. Daha sonraki aşamalarda kızarık zeminde kepeklenmeler izlenir. Zamanla deride kalınlaşma, kabuklanma, çatlak oluşumu gibi bulgular eklenir.

Tedavi en önemli basamak ellerin tahriş edici etkenlerden korunmasıdır. Bu amaçla ev işi yaparken deterjan, çamaşır suyu gibi maddelere direk temas edilmemelidir. Eldiven kullanmaya özen gösterilmelidir. Eller ılık su ile yıkanmalıdır. Ellerin özelikle soğuk nedeniyle kuruyup çatlamasını önlemek için kış aylarında eldiven giymeye özen gösterilmeli, eller bol bol nemlendirilmelidir. Tedavide ilk basamak olan koruyucu önlemler alındıktan sonra hastanın uygun nemlendiricileri kullanması ve şikayetler gerileyene kadar topikal kortikosteroidlerin hekim önerisiyle kullanımı uygundur.

Bir Cevap Yazın

1
×
Merhaba,
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?